Podcast : Ne? Neden? Nasıl? Nerede?
Podcast nedir?
Podcast kavramı, ilk olarak MTV VJlerinden biri olan Adam Curry tarafından 2004 yılında ortaya atıldıktan kısa süre sonra oldukça geniş bir kitle tarafından kullanılmaya başlandı.
Podcast temel olarak istenildiğinde herhangi bir ses dosyasını RSS’ler aracılığıyla paylaşılmasını sağlıyor.
Podcast’i zaman sınırlaması olmayan bir radyo programı olarak da düşünebiliriz. Abone olunan bir podcasti bilgisayarına indiren kişi istediği zaman dinleyebilir.
Podcast genel algı olarak sadece ses dosyası olarak algılanıyor. Video Podcastlerin de sıklıkla kullanıldığını bilmemiz gerekir. insanlara anlatacaklarınız varsa podcast sizin için biçilmiş kaftan.
Neden Podcast?
Podcasting kelimesi, Apple firmasının ürettiği taşınabilir müzik çalar iPOD ve broadcasting kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş bir sözcük. Podcast yayınlarını dinlemek için bir ipod ya da diğer taşınabilir bir müzik çalara ihtiyacınız olmamasına rağmen podcasting yayınları başladığında ipod en çok satılan taşınabilir müzik çalar olduğu için ilk dönem podcast yayını yapanlar, yaptıkları yayınları podcasting olarak tanımladılar.
Podcast yayınlarının başlangıcında P-O-D harflerine alternatifler getirildi ve değişik isim önerileri yapıldı. 2004 yılının Eylül ayında teknoloji editörü Doc Searls, Personal Option Digital açılımını önerdi.
2005’in Temmuz ayında ise Microsoft bloggerı Robert Scoble podcasting kelimesinin Apple şirketinin bir ürünü olarak yorumlanacağı iddiasıyla podcasting yerine blogcasting kelimesini önerdi. Ancak blogcasting önerisi akla metin bazlı bir içeriği getirdiği ve bloglarla aynı biçimde algılanabileceği için üzerinde pek durulmayan bir öneri olarak kaldı. Webcasting, rsscasting gibi diğer birçok kelime türetildi; ancak hiç biri podcasting kadar kabullenilmedi. Tartışmalara son noktayı New Oxford American Dictionary koydu ve “podcasting” kelimesini 2005 yılının kelimesi ilan etti. New Oxford American Dictionary podcasting’i dijital olarak kaydedilmiş radyo yayını ya da benzeri bir yayının internet üzerinden erişilerek kişisel müzik çalara indirilebilmesi olarak tanımladı.
Nasıl Yapılır?
Podcasting yapabilmek için donanım olarak bir mikrofona ihtiyaç duyuyoruz. Mikrofon ile ses kaydı yapabilmek için Audacity adlı programı kullanabiliriz. Audacity, kaydımızın üzerinde oynama imkanı da veriyor. (İsteyenler Windows Audio Recorder’ını kullanabilirler) Yapmış olduğumuz kayıtları MP3 formatına çevirmemiz gerekiyor. Bu işlem için de çok çeşitli programlar kullanabiliriz. Fazla program kalabalığı yapmayalım diyorsak, Apple firmasının iTunes programı da kayıtlarımızı MP3 formatına çevirme yeteneğine sahip.
Mp3 formatında kaydettiğimiz ses dosyasını internet üzerinde bulabileceğiniz ücretsiz sunucular üzerine yükleyebiliriz.
Hazırladığımız podcast internet üzerinden erişilebilir bir duruma geldi ve şimdi sıra podcastimizi sahaya indirmekte. Bunun için son zamanlarda oldukça popüler olan ve RSS olarak kısaltılan Rich Site Summary yani Zengin Site Özetini kullanacağız. RSS beslemesi podcast severlerin hazırladığımız podcaste üye olmalarına yardım edecek ve podcastimize yeni bir program eklediğinizde podcasitimize abone olan dinleyicilere yeni bir program yayınladığımızı bildirecek. Hepsi bu kadar :)
Nerelerde Yaşar?
Podcasting, popüler bloglar aracılığıyla kısa zamanda adını duyurdu. Teknoloji editörü Doc Searls Google arama motorundan podcast’lerle ilgili sonuçları izlemeye başladı ve bu sonuçları kendi blogunda duyurdu.
28 Eylül 2004 tarihinde Google arama motorunun bulduğu sonuç sayısı sadece 24’tü.
30 Eylül’de ise bu rakam 526’ya yükselmişti üç gün sonra ise sonuç 2750’ye kadar çıkmıştı.
Bu rakam bir kaç gün içinde iki katına çıkıyor ve tarihler 18 Ekim 2004’ü gösterdiğinde yüzbine ulaşıyordu.
Bir yıl sonra ise Google 100 milyon sonuç gösteriyordu. Bu rakam şu an için 212 milyon.
Podcast’lerin popülerlik kazanmasının diğer bir nedeni olarak New York Times ve USA Today gibi Amerika Birleşik Devletlerinin çok satan gazetelerinin podcast’ler hakkında haberler yayınlamaları, çok dinlenen podcast’leri “popüler podcast listeleri” başlığı altında okurlarına tanıtmaları da gösterilebilir.
2005’in Mart ayında John Edwards bir ilki gerçekleştirerek podcast yayınlayan ilk siyasetçi oldu. Beyaz Saray 2005 yazında Birleşik Devletler Başkanı George W. Bush’un konuşmalarını podcast olarak yayınlamaya başladı.
2005 yılının Mayıs ayında Todd Cochrane Podcasting The Do it Yourself Guide adıyla podcast’ler hakkında bilgi veren ilk kitabı yazdı.
2005 Haziran ayında Apple firmasının iTunes adlı müzik programına podcasting desteğini eklemesi ve podcast’ler için bir dizin yaratması bir dönüm noktası oldu. iTunes’un RSS’lerle çok kolay bir şekilde senkronize olması sayesinde podcast’leri organize etmek ve yeni podcast’ler bulmak çok daha kolay bir hale geldi. Yine aynı yıl People’s Choice Podcast Awards adıyla 20 kategoride podcast ödülleri verilmeye başlandı. Tüm bu gelişmeler podcast yayınlarına olan ilginin artmasına neden oldu ve podcast’ler bugün milyonlarca kişi tarafından dinlenen yayınlara dönüştü.
Podcast, populerliğini iş dünyasında da sürdürdü. Firmalar eğitimlerinde, toplantı içeriklerinde, saha ekiplerinin iyileştirilmesinde, bayi ve müşteri ilişkilerinde podcasti kullanmaya başladılar.
HP, IBM, BMW, BBC, CNN, National Geographic, Amazon, MTV gibi firmalar bünyelerinde podcasti aktif olarak kullanmada öncü olmuşlardır.
Herhangi bir konu hakkında öğrenmek istediklerimizi karşılayan podcastleri bulabileceğiniz arama motorları eskisine oranla hem daha çok bulunuyor hem de içerikleri daha güçlü.
Sonuç olarak baktığımızda, Podcastler, bilgi yönetiminde, zaman yönetiminde ve öğrenme tekniklerinde her geçen gün hayatımıza katma değer sağlayacak yeni sahneler tasarlıyorlar. Bize de onların tasarlamış olduğu sahnelerde iyi performanslar sergilemek kalıyor.
Yüce Zerey | y=f(yuce)