27 Ağustos 2008 Çarşamba

Doldur be Hamit Abi Aydınlanalım!

(de)light, algı setimizdeki ışık kavramını yeniden yorumlayan bir proje. Ampulün içerisine aydınlanmış likit dökme eylemi sizin için ne ifade ediyor? Görselleri görene kadar benim için de hiçbir şey ifade etmiyordu. Şimdi ne ifade ediyor diyorsanız, çok etkileyici gözüktüğünü ve insanların algısını ciddi manada zorlayacağını düşünüyorum.

Tasarımcı: Cristina Ferraz Rigo

Bu tarz tasarımları incelerken sanatsal tatminin yanısıra, tasarımların hayatımıza hangi katma değerleri, nasıl sağlayabileceğini de incelemek gerektiğini düşünüyorum.

(de)light, nasıl aydınlanıyoruz? Işık nasıl görüntüleniyor? Nasıl kontrol ediliyor? gibi temel paradigmalarının özüne meydan okuyor.

Proje hayatımıza neler katabilir?

Misafirliğe çağırdığınız arkadaşlarınız geldiğinde ışıkları söndürüp:

"Durun size bir atraksiyon yapacam! Hadi kapatın ışıkları! Şimdi elimdeki sıvıyı ampule dökeceğim ve dünyamız aydınlanacak."

dersiniz. Sıvı dökülür, kadraj mevzuya yakın girer, insanlar hayretler içerisinde kalır. Sizin post-modern bir cadı olduğunuzu, kısa vadede psikolojik danışmanlık almanız gerektiğini, uzun vade de yakılmanız gerektiğini düşünürler.

Ama sonuç olarak: "vayyy!" modern tabiri ile "wow" derler. Siz de bir "wow effect" oluşturmuş olursunuz. Arkadaş içi wow effect karnenize + 1 yazılır. Cristina Ferraz Rigo, (de)light projesi için böyle saçma sapan yorumlar yapılsın diye mi kafa patlattı bilemiyorum. Ama bizim coğrafyamızdan bu tarz başarı tasarımlara karşı yansıyan algı süzmeleri bu doğrultuda.