14 Ocak 2009 Çarşamba

Milenyum Nesli

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın (PwC), gerçekleştirdiği "İşte Milenyum Nesli" araştırmasına göre, yeni nesil gençlerin iş hayatından en büyük beklentisi "öğrenme ve gelişim" oldu.

PwC her yıl gerçekleştirdiği "Geleceğin İnsanlarını Yönetme" araştırması bu yıl "İşte Milenyum Nesli" başlığı ile yayınlandı.

Türkiye dahil 44 ülkeden 4 bin 200'den fazla yeni mezun gencin katıldığı araştırmada öne çıkan sonuçlarına göre, milenyum nesli olarak anılan yeni neslin iş hayatına atılırken en çok önem verdiği etmen, çalıştıkları şirketin sunduğu eğitim ve gelişim fırsatları olarak belirlendi.

Gençler şirketlerinde koçluk ve mentörlük uygulamalarının da yerleşmiş olmasını bekliyor. Milenyum nesli iş yerlerinde mevcut olan uygulamaları reddedeceğini düşünmüyor. Şirketlerin yeni nesil çalışanları çekme ve elde tutmalarında kurumsal sosyal sorumluluk büyük önem taşıyor.

Yeni neslin çalışma koşullarına bakışı, çoğunlukla düzenli çalışma saatleri içerisinde ofiste çalışma olarak belirlendi. Bununla birlikte yeni nesil çok fazla iş değiştirmeden; az sayıda işverenle çalışma beklentisi içerisinde.

Türkiye'de gençlerin ve işverenlerin bakış açıları farklı. Türkiye'de çalışma hayatına girmek üzere olan gençlerin de iş hayatından en büyük beklentisi öğrenme ve gelişim fırsatı.

PwC Türkiye'nin yenibiris.com ile birlikte geçen yıl gerçekleştirilen; 3 bin 47 gencin katıldığı "Yeni Nesil 2008" araştırmasına göre, Türkiye'de gençler iş yaşamında açık-net iletişime ve işbirliğine önem veriyor, açık bir yönetim istiyor.

Aynı araştırmanın bir uzantısı olarak işverenler ve İK yöneticileri ile gerçekleştirilen "İş Dünyasının Yeni Nesil'e Bakışı" araştırmasında iş dünyasının bakış açısına göre yeni nesil, iş yerinde çalışma kararı verirken ilk önce mesai saatleri, çalışma günleri gibi çalışma koşullarına ve ücrete bakarken şirketin kurumsallığı ile hızlı yükselme olanakları bunu takip ediyor.

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu iş dünyası ile "Yeni Nesil"in bakış açılarındaki bu farklılığı değerlendirerek, şöyle dedi:

"Bu farklı bakış açıları şirketlerin özellikle gençleri çalışma hayatına çekerken akıllarında bulundurmaları ve işe alım uygulamaları başta olmak üzere İK aktivitelerini bu doğrultuda düzenlemelerini gerekli kılıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, iş dünyası açısından Yeni Nesil'in en önemli avantajları teknoloji kullanımı, hızlı öğrenme, hızlı uyum sağlama ve çok yönlü beceriye sahip olmaları.

Bunun yanında Yeni Nesil ile çalışmayı zorlaştıran konular olarak ise sabırsız olmaları, yüksek beklentiye sahip olmaları, sürekli şikayet etme hali ile kendine aşırı güven olarak belirtilmiş. İş dünyasına sayıları her yıl artarak giren Yeni Nesil in çalışma hayatı üzerindeki etkileri giderek artacak gibi gözükmekte. Oyuncular değişirken, oyun da oyunun kuralları da farklılaşmakta."