17 Kasım 2008 Pazartesi

Kriz Tüketimi

Araştırma şirketi Nielsen'in 52 ülkede 26 bin 202 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 2007 başından itibaren düşme trendine giren Global Tüketici Güven Endeksi 4 puan daha düşerek 84 puana geriledi.

Türkiye Tüketici Güven Endeksi ise 67 puandan 62'ye indi. Latin Amerika, 96.8 endeksle en iyimser bölge olmaya devam etti.

Tüketici Güven Endeksi'nin ilk sıralarında, 114 puanla Hindistan ve 112 puanla Danimarka yer aldı. En alt sırada ise Güney Kore bulunuyor.

Araştırmaya göre, Türkiye tüketicilerinin yüzde 91'i ülkenin global bir durgunluk yaşadığını düşünüyor. Türk tüketicisinin kriz ortamında en fazla tedbir aldığı harcama kalemleri giyim ve tatil/eğlence masrafları oldu.

Araştırmada, ‘İhtiyaçlarınız için yaptığınız harcamalar dışında kalan parayla ne yapıyorsunuz?' sorusuna gelen cevaplarda borç ödemek ilk sırada.

Türkiye, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında en çok borç ödeyen ülkeler arasında. Türkler, birikim yapma konusunda da global ortalamanın altında bulunuyor.

Kaynak: Marketing Türkiye