26 Aralık 2007 Çarşamba

GO Ülker GOdiva


Geçtiğimiz günlerde Ülker Grubu, büyük bir sürprizle dünyanın en büyük ve en prestijli çikolata markası Godiva'nın tamamını 850 milyon dolara satın aldı. Ülker Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker New York'ta bizzat yürüttüğü 'Godiva' operasyonu başarıyla sonuçlandı. Bu satın alma sayesinde, yıllardır bilinçaltımızda gelişen; yabancı çikolatalar çok daha iyidir, yabancılar neyi yapsalar daha iyi yapıyorlar, biz kim onlar kim? yargılarının artık ciddi manada sorgulanması gerektiğini somut olarak bir kez daha gördük.

Değişim söylemleri gerçekten beyhude değil, Koç grubu dünyaca ünlü Grundig markasını bünyesine katıyor, Garanti Bankası GE ile ortak oluyor ve şimdi de çikolatada dünya devi Godiva, Ülker bünyesinde...


Amiral gemisi bisküvi ve çikolata markaları olmak üzere 7 milyar dolar büyüklüğe sahip Ülkerin, 80 yıllık lüks çikolata ikonu Belçikalı Godiva’yı 850 milyon dolara satın aldı.


Dünya Çapında bir marka Godiva

Godiva, belki de dünyanın en hızlı satılan şirketlerinden biri oldu. Birkaç ay önce satılacağı borsaya bildirilmişti. Ülker yöneticileri Belçika ve Amerika`daki fabrikaları iki hafta önce görmeye gitmişler.

1926 yılında Belçika`da Joseph Draps tarafından kurulan Godiva, adını 11. yüzyılda yaşamış efsane güzel Lady Godiva`dan alıyor.

Godiva, dünya çapındaki çikolata butikleri, Belçika kökenli değişmez ürün kalitesi ve önde gelen müşteri servisiyle 80 yıldır eşi olmayan şöhrete sahiptir.

Godiva`nın Gold Ballotin ürünü, dünyada en çok bilinen ve hatırlanan ambalaj kutusudur. ABD`de yapılan pazar araştırmasında hatırlanma oranı yüzde 89 olan bir markadan bahsediyoruz. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu araştırmalar Türkiye'de yapılan araştırmalara hiç benzemiyor?!

Godiva`nın yüzde 33`lük hissesi 1966 yılında Campbell Soup tarafından satın alınmış,
aynı yıl New York`ta ilk butiği açılmıştır.


1974`te Campbell Soup tarafından satın alındıktan sonra Godiva yıllık satışlarını 2 milyon dolardan 479 milyon dolara yükseltmiş.

Godiva'nın ürün portföyü Ülker`le örtüşüyor. Çikolataların yanı sıra bisküvileri, kekleri, dondurması ve kakaolu içecekleri de var.

Satış noktalarına bakacak olursak, Godiva dört ana bölgede (Kuzey Amerika , Japonya , Pasifik Kuşağı ve Avrupa ) 80 ülkede satılıyor.

Kuzey Amerika `da 261 çikolata butiği (tamamı kendisinin), Japonya `da 216 çikolata butiği (126`sı franchise), Pasifik kuşağında 31 butik (tamamı kendisinin) ve Avrupa `da 50 mağazanın 18`i kendisine ait.

Toplamda 558 mağaza, 8.241 toptan satış noktası ve 495 duty free mağazasında yer alıyor.

Dünya şekerleme endüstrisinin yüzde 54`ünü oluşturan çikolata sektörünün büyüklüğü 74 milyar dolar.

Global çikolata sektörünün yıllık büyüme hızı yüzde 8, Türkiye `de yüzde 10 civarında. Çikolata sektörünü mass market (Hershey `s, Mars , Nestle , Cadbury ), premium (Lindt , Ghinardelli, Guylian) ve super premium olarak sınıflandırdığımızda Godiva, super premium grubunda yer alıyor.

Godiva üretim merkezleri Reading -Pensilvanya ve Brüksel -Belçika `da yer alıyor. Amerika`daki fabrikası çok yeni olmasının yanı sıra araştırma ve geliştirme de Reading`teki fabrikada yapılıyor.

Premium çikolatada önemli olan Ar -Ge harcamaları için cironun binde 5`i ayrılıyor.

Toplam çalışanı 3 bin 996 olup bunun 2 bin 355`i süreli çalışanlardan oluşuyor.

CONANT: Satıştan Çok Memnunuz!

Campbell Soup Company'nin Yönetim Kurulu Başkanı Douglas R. Conant, satışın ardından yaptığı açıklamada, "satıştan alınan miktardan çok memnun" olduklarını söyledi. Conant'ın açıklaması şöyle:

"Godiva'nın satışından aldığımız miktardan çok memnunuz. Bu fiyat Godiva'nın iş dünyasındaki gücünü yansıtıyor. Godiva dünya çikolata pazarının en önemli markalarından biridir ve Ülker'in portfüyüne muhteşem bir stratejik katkı sağlayacaktır. Yaptığımız bu anlaşma ile Ülker'in portföyü daha büyüyecek ve genişleyecek. Şuna inanıyorum ki bu anlaşma Campbell, Ülker, Godiva şirketlerine ve bu marka adına çalışanlara büyük avantajlar sağlayacak."


ALİ ÜLKER: İşimize verdiğimiz değerin sonucu!

Ülker Bisküvi Çikolata - Kek Grubu Başkanı Ali Ülker de imzalar atıldıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar atmış olan Ülker’in daha önce gerçekleştirmiş olduğu yurt dışı yatırımların yanı sıra, Godiva gibi bir dünya devini bünyesine katması işine verdiği değerin en önemli göstergelerinden biridir. Konusunda uzman ve premium çikolata üretimi ve pazarlaması hususunda lider Godiva’nın bir Türk firması tarafından satın alınmış olmasını çok önemsiyoruz.

Müşterilerine her zaman yenilikler sunan, hizmet kalitesiyle ve lezzetiyle lider Ülker, dünyaya açılmadaki öncü rolünü bir kez daha sergilemiştir."


Ülker, Godiva'nın Ar-ge, üretim, ve satış / pazarlama alanlarındaki rekabet avantajlarını nasıl kullanacak ve Godiva sinerjisi ile birlikte global arenada nasıl konumlanacak gerçekten merak konusu. Bizler de herkes gibi bekleyip göreceğiz.

Yüce Zerey | y=f(yuce)