30 Aralık 2007 Pazar

WEB 3.0 ve Tanımlar


Post moderen web tanımları sürekli bölünerek çoğalıyor. Hızlı bölünme esnasında kendimizi bölünmeye kaptırıyoruz ve ana noktaları kaçırabiliriyoruz.

Web tanımlamalarını yapan şair yazarlar genel olarak:

Web 1.0: You (Makine alemine ithafen: Sen)
Web 2.0: We (Makine alemi ve Biz)
Web 3.0: Me ( Sadece Ben, anlasın artık makine yeter artık)

ya da

Web 1.0 : information (Makine alemlerinden verilen bilgi dağarcıkları)
Web 2.0 : participation (Oyuna bizim de dahil oluşumuz, katılımcılık)
Web 3.0 : collaboration (Birliktelik, artık entegre bir şekilde altıpasta top çeviriyoruz)

olarak tanımlıyorlar.

Web 3.0, makinelerarası etkileşimle internetin kendi kendini oluşturacağı bir web dünyası olarak karşımıza çıkıyor. Semantik web dünyası da Web 3.0 dünyasının başrol oyuncusu olacaktır.

Sevgili Nuri Çankaya Semantik Web'i güzel tanımlamış

"Semantik Web, Bazen anlamsal web olarak da adlandırılan semantik web mimarisini anlamak için önce semantik kelimesinden başlayalım. Semantik; anlamı araştırmak demektir, Yunanca Semantikos yani gerçek anlam kelimesinden gelmektedir. Semantik web teknolojileri açık standartlar sayesinde anlamı verinin döküman içeriğinden ayrıştırmamızı sağlar. Eğer bilgisayar bir dökümanın semantiğini anlarsa, artık sadece o dökümanın içerisindeki karakterleri algılamaz, dökümanın “anlamını” öğrenebilir. "

Tabiki tanımların ötesine geçebilmeli, öncelikle web 2.0 Türk pazarlama dünyasına ne getirdi? Ne götürdü? Web 3.0 ne getirecek ? Ne götürecek? Bunların üzerine odaklanmalıyız...

Yüce Zerey | y=f(yuce)