8 Şubat 2008 Cuma

Torrent Alemi de YOU Modasına Ayak Uydurdu



Torrent olarak bilinen (ya da bilinmeyen) paylaşım teknolojisinde gün geçmiyor ki karşımıza yeni bir Torrent arama motoru çıkmasın.

Standart uygulamalarda internet üzerinden bir dosya indirmek istediğinizde bilgisayarınız bir sunucu (server)'ya istek yollar, sunucu sizin dosyanızı (arar arar arar...) bulur ve size yollar.

Torrent'te ise bir dosya indirmek istediğinizde, önce "torrent arama sitesine"'ne gidersiniz, bu sitede adresler mevcuttur, sizin indirmek istediğiniz dosyanın kimlerde olduğunun bir listesini size yollar.

Şimdi bilgisayarınızdaki torrent yazılımı bu listeye bakar ve sırayla bu listedekilere "Bize şu dosya lazım Hamit Abi!" diye rica eder ve dosya indirilmeye başlar.

Torrentin farkı dosyayı indirirken bir değil örneğin yirmi bin kişiden birden indirirsiniz, ve bu arada dosyanınz sizde olduğu kadarını da paylaşmaya başlarsınız.

Normal bir dosya indirme olayını bir bayiden dergi almak gibi düşünecek olursak bütün halinde alır okursunuz. Torrent'ten dosya indirme olayını da, o dergiyi almış kişilerden sayfa sayfa toplamak ve birleştirmek olarak düşünebiliriz. Siz onlardan sayfa alırken onlar da sizde bulunan dergileri isterler, herkes dergiyi tamamlar. (hypercommune)

Peki neden Torrent?

Yabancı dizileri (Lost, Heroes, Prison Break, 24, 4400 vs) izliyorsun biliyorum:) Yeni bölümü Amerika'da yayınlandı! Beklemek istemiyorsun! Ne yapacaksın Torrent'ini bulup indireceksin. Yazılımlarında eksiklikler var, Torrent'ini bulup indirip kendini güncelleyeceksin. Bazı kitapların ebooklarını arıyorsun torrentini bulup indireceksin! Yetmez mi ?

Peki Torrent Nasıl Kullanılır?

Torrent kullanmak için utorrent, azerus, bitlord, bittornado gibi özel yazılımlar bulunuyor. Bu yazılımlardan herhangi birisini kullanabilirsiniz.
Yazılımı yükledikten sonra torrent sitelerinden adres listeleri (torrent dosyaları) indirmeniz gerekiyor.

İşte bu sitelerin en yenisi ve en kullanışlısı YOU Modasına ayak uyduran: YouTorrent tir.
Bu siteler arama motoru gibidir ve aradığınız torrenti bulmanızı sağlar. Torrenti bilgisayarınıza kaydettikten sonra torrent programı ile açarsınız ve indirme işlemi başlar.


Şimdiden kolay gelsin.

Yüce Zerey | y=f(yuce)

www.yucezerey.com