24 Mayıs 2008 Cumartesi

Blog Dünyasının Altı Temel Direği


Blogculuk (Blogger lık) ile diğer iletişim mecraları arasında altı temel fark olduğunu ortaya koymuşlar.

1.Yayımlanabilirlik: Herkes blog yayımlayabiliyor. Yayın düşük maliyetle (veya maliyetsiz) ve teknik bir donamına gereksinimi olmadan yapılabiliyor.

2. Bulunabilirlik:
Blogların konu başlıkları anahtar olarak kullanılıyor, ve arama motorları tarafından listeleniyorlar. Böylece diğer kullanıcılar ilgili içerikleri arama motorlarından kolaylıkla buluyorlar. Ne kadar gönderi yapılırsa, bulunurluk o kadar artıyor.

3. Sosyallik:
İlginç konular üzerindeki sohbetler, birbirleriyle köprü kuran siteler arasında dolaşıyor. Bloglar aracılığı ile ortak ilgi alanları olan kişiler, birbirleriyle coğrafi sınırlarla kısıtlanmayan dostluklar kuruyorlar.

4. Yayılabilirlik: Bilgi, bloglar aracılığıyla genellikle, habercilik hizmetleriyle yayılabildiğinden daha hızlı olarak, virüs gibi yayılıyor.

5. Bir araya getirilebilirlik: RSS ile kullanıcılar bloglara üye oluyorlar. Böylece blog güncellenir güncellenmez haberdar oluyorlar. Bilgi paylaşımı, daha verimli ve hızlı bir hal alıyor.

6. Köprü kurulabilirlik: Her blog diğer bütün bloglarla bağlantı kurabildiği için, her blogcunun milyonlarca diğer blogcuya erişimi bulunuyor.