16 Haziran 2008 Pazartesi

Boğazdan Mark Knopfler Geçti!


13 Haziran Cuma gecesi Mark Knopfler, İstanbul Boğazı'nın uzun zamandır paslı duran kulaklarının pasını itina ile aldı.

Swing ve blues müziğin en önemli temsilcilerinden biri olan usta gitarist ve vokalist Mark Knopfler tek gecelik performans için İstanbul’daydı! Gerek grubu ile yaptığı çalışmalar, gerek film müzikleri, gerekse 1996 yılında başladığı solo kariyerinde büyük başarılara imza atan, milyonlarca albüm satışına ve onlarca unutulmaz şarkıya sahip olan Mark Knopfler, 13 Haziran 2008 tarihinde Turkcell Kuruçeşme Arena’da sahne aldı.

Çok eski bir hayranı olarak konser esnasında tek kelime ile kendimden geçtim diyebilirim. "Sultan Of Swing" i söylerken ve inanılmaz sololar atarken, Mark Knopfler, müziğin ne olduğunu ve sahne şovunun da ne olmadığını herkese gösteriyordu.

Mark Knopfler kimdir diyenler için:

Mark Knopfler, 28 yaşında kurduğu Dire Straits grubuyla tanınıyor daha çok. Dire Straits’i kurmadan önce başka gruplarla çalışmış ama aynı başarıyı bir türlü yakalayamamıştı. O dönemde aynı zamanda da Yorkshire Evening Post gazetesinde muhabirlik de yapıyordu. En sonunda, aldığı gazetecilik eğitimini Dire Straits için bir kenara attı. Yanına kardeşi David ile John Illsley ve Pick Withers’ı alarak kurduğu grup daha ilk albümüyle birçok ödüle layık görüldü. Toy bir grup için fazlaca şaşırtıcı olan bu durum grubu hiç şımartmadı ve Dire Straits yoluna hep aynı şekilde devam etti.

"Dire Straits" argoda maddi sıkıntı anlamına geliyor. Bu ismi, bir arkadaşlarının grubun züğürtlüğüyle dalga geçmesinden sonra aldılar. Daha sonra zar zor para toplayarak 120 Sterlin’le stüdyoda yaptıkları kaydı DJ Charlie Gillett’e götürdüler. İlk şarkıları bugün bile hálá bir efsane olan Sultans Of Swing’di. Parça, BBC Radyosu’nda yayınlandıktan sonra sponsorluk ve plak teklifleri yağmaya başladı. Bunun üzerine 1978’de grubun kendi adını taşıyan albüm Dire Straits yayınlandı. Albüm ABD ve İngiltere listelerine ilk beş sıradan girdi.

1995’te grubun dağılmasından sonra solo albümleriyle kariyerine devam eden Mark Knopfler için Dire Straits zamanı çoktan geçti ve kendisi de rocktan gittikçe uzaklaştı. Knopfler, Straits’ten ayrıldığından beri folk öğelere yer veren çalışmalar yapıyordu. Hatta son albümünden sonra bir röportajda şöyle diyordu: "Hálá folk müziğini severek dinlerim. Aynı zamanda bir folk müzisyeniyim. 2-3 parçamda folk müziğin vazgeçilmez enstrümanları kemençe ve akordeonu kullandım. Heart Full of Holes parçasında İskoç tarzı değil Polka tarzında kullandım onları. Bir sürü değişik efekt yaratıldı bu sayede."

Kendine has tekniğiyle eşsiz gitarist, kafasına taktığı bantıyla konserlerinde yeni şarkıların yanında tabii ki Dire Straits’ten de şarkılar çalıyor. Konuyla ilgili sorulara ise bu durumun çok normal olduğu, insanların eskileri her zaman dinlemek istediği, kendisinin de çalmaya devam edeceği cevabını veriyor. "Yeni şarkılarımı çalıp kendimi memnun etmem lazım. Fakat karşınızdaki insanları da mutlu etmeniz şart. Yeni parçalarımı kaydederken çok zevk aldım, çalarken de zevk alıyorum."