16 Haziran 2008 Pazartesi

Sosyal Medya'da Marka Takibi için 6 Faydalı Araç

Sosyal Medya Dünyası'nda hayatımıza her geçen gün yeni bir araç giriyor. Tüketiciler yeni araçlara yöneldikçe, markalar da onların peşinden koşuyorlar. Ancak daha önce de ifade ettiğim gibi markalar, sağa sola doğru hızla koşarken, sosyal medya araçlarını bütünsel olarak değerlendirmelidir. Sosyal Medya Dünyası'nda markaların kendileri hakkındaki tüketici eğilimlerini, anlayabilmeleri için en iyi 6 araca bakalım.

Summize - Daha önce sevgili Özgür'ün de detaylı ve keyifli bir yazı ile bahsettiği Summize, Twitter cemiyetinde markamız hakkında anlamlı haberler veriyor. Twitter'a özel bir arama motoru olarak, istedigimiz kelimelere yönelik: "Twitter’da neler konuşulmuş? Kim konuşmuş? Ne zaman konusmuş?" görebiliyorsunuz.

AllTop - Farklı kategorilerdeki nitelikli blogların derlenip toplantığı bir mecra. Sade tasarımı ve anlamlı kategorileri sayesinde blogosferde markanızı başarı ile takip etmenize imkan veriyor.

TinEye - Hala beta sürümü yayında olmasıda rağmen TinEye her geçen gün ilgileri üzerine biraz daha çekiyor. TinEye marka yöneticileri için mükemmel bir imaj arama motoru. Sisteme, internette herhangi bir yere yüklemiş olduğunuz görselin tam URL adresini veriyorsunuz. Örneğin siz markanızın logosunu, veya yeni kampanya görselini bir yere yükleyip URL ini TinEye'da aratabilirsiniz ve markanızın sosyal medyada yayılımını takip edebilirsiniz.

BrandTags - Noah Brier , tarafından geliştirilmiş bu başarılı site sayesinde, marka yöneticileri markalarının tüketiciler nezdinde nasıl algılandığını görebiliyorlar. Kendileri de, diğer markalar hakkında bilgilerini geliştirebilmeki için oyun oynuyorlar.

Sitenin yapısı gayet sade ve basit. Karşınıza markanın logosu çıkıyor, siz de marka hakkında aklınıza gelen ilk kelimeyi yazıyorsunuz. Sonrasında markanın etiket bulutu çıkıyor. İnsanların genellikle o marka hakkında de dedikleri ortaya çıkıyor. Markanızı ekletmek için Noah'a mail atabilirsiniz.

YackTrack - Yine Sosyal Medya'nın en büyük sorunlarından biri yapmış olduğunuz bir kampanya hakkında tüketicilerin yapmış olduğu yorumları bütünsel olarak görememektir. YackTrack, kampanyanız ile ilgili (görsel, video, yazı, vb) URL linkini girdiğinizde kampanya hakkında farklı sitelerde yapılan tüm yorumları (kapalı duvar facebook dahil) karşınıza çıkarıyor. Böylece farklı kanallardaki yorumları inceleyebiliyorsunuz.

TimeTube - TimeTube aslında girilen zamana ve anahtar kelimelere göre bulunmak istenen YouTube videolarını ortaya çıkarmaya yarayan bir mashup. Kampanyanız hakkındaki anahtar kelime(ler)yi ve zaman aralığını girerek tüm videoları ve zaman akışını elde edebiliyorsunuz.