4 Temmuz 2008 Cuma

İçeriğe Değil Hedef Kitlenize Odaklanın


1990ların ortasından itibaren tüm yayıncıların dijital stratejisi; web sitelerine trafik çekmek, ziyaretçilerin oluşturduğu trafik ve okudukları içerik sayesinde reklam geliri elde etmekti.

Ancak gazete ve dergiler bu iş modelinin sağlıklı bir şekilde, uzun soluklu çalışmadığının yavaş yavaş farkına varıyorlar. Artık ziyaretçiler iş dünyası ile ilgili bir yazı okumak için, bir bilgi almak için iş dünyası dergilerinin web sitelerine gitmiyor. Bloglar, iş dünyasına özel odaklanmış portaller vs gibi mecralar varken yayıncıların web siteleri o kadar rağbet görmüyor. O zaman da yayıncıların mevcut dijital stratejileri sağlıklı çalışmıyor.

Sosyal Medya düzleminde, kurgularını içerikten ziyade hedef kitle (ziyaretçiler) üzerine odaklayanlar daha başarılı oluyor.

Hedef kitleyi tanıma, hedef kitleyi yönetme, hedef kitle nezdinde vazgeçilmez olma, hedef kitleye gerekli havuçları sunma, hedef kitlenin tepkileri ölçme, tepkileri doğrultusunda aksiyon alma; içeriğe odaklanmaktan çok daha önemli bir konumda. Geçtimiz günlerde CBS tarfafından satın alınan 14 yıllık yayıncı CNET Networks hedef kitle odaklı stratejinin güzel bir örneği olarak gösterilebilir. Temmuz 2008'den itibaren CNET Networks kendi hedef kitlesini Yahoo'ya açacak ve reklam satışı konusunda bir ortaklık imzalayacaklar. Yahoo! bu anlaşmadan önümüzdeki 3 sene içerisinde anlamlı bir kar bekliyor.