25 Eylül 2008 Perşembe

“Sesli Düşünüyorum” >> İlköğretim 2.0


Hasan Basri Dalyemez İlköğretim Okulu’nda öğretmenler artık yoklamaları Twitter üzerinden yapıyorlar. Bir zamanların tebeşir tozu yutmuş sınıflarının vazgeçilmez parçası olan karatahtaların yerini, ekran görüntüsünü de yansıtabilen soğuk ama afilli plazmalar almış.

Matematik hocası @şinasi yoklama sürecini başlatıyor.
@ziya, @hocam burda...
@necmi, @hocam burda...
@sudenaz, @hocam burda...
@kazım, @hocam burda...
@pelinsu, @hocam komodo ejderi vefat ettiği için@pelinsu gelemedi,

Yapılan yoklama hızlıca Friendfeed üzerinden de kontrol ediliyor.

Öğrenciler derse başlamadan önce 30 dakikalık süre zarfında günlük dersleri ile ilgili maillerini alıyorlar ve cevaplıyorlar. 30 dakikada da Google Reader’larından günlük RSSlerini okuyup arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. RSSleri içerisinde beğenmiş oldukları içerikleri anlamlı bir şekilde yönetebilmek için beğendiklerini Del.icio.us ortamına atıyorlar. Ay sonunda da Del.icio.us’ta yer alan makalelerle mahsuplaşıyorlar.

Daha sonrasında ise herkes Slideshare’de daha önceden hocanın yüklemiş olduğu sunumu açıyor. Sunumun başında @Şinasi hoca, önce Youtube platformunda bir videonun izlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Vurgulayalım hocam:

“Arkadaşlar host dosyasında ayar yapmışların haricinde herkes Vtunnel ortamına bağlansın oradan da Youtube’a çıksın, anasayfada buluşalım. Host dosyasında ayar yapmış olan geekimsi öğrenciler doğrudan Youtube’a gidebilirler.”

Şinasi Hoca’nın izlettiği videonun akabinde, öğrenciler hemen videoyu oylar ve yorumlarını yazarlar.

Bu arada arka sıralarda ellerinde tespih ile torrentlere salça olan iki bıçkın delikanlı sınıf içindeki kameralara ve network analiz programlarına takıldığı gibi Şinasi Hoca’nın gözüne de takılıyor. Şinasi hoca heybetli sesi ile haykırıyor: “ Lan zibidiler! Sözüm size... Kapatırım portu. Çıkın artık! Kanırttınız internet trafiğini...”

Slideshare’deki sunum üzerinden ders ilerler. Bir gün öncesinden Şinasi Hoca’nın vermiş olduğu ödev ile ilgili bağlantıların hepsi Del.icio.us platformunda, dokümanların da hepsi Scribd ortamındadır.

Tam Lütfü, hoca tarafından sözlüye invite edilmişken herkese SMS geliyor ve okul tenefüs saati geldiğini tebliğ ediliyor. Tenefüs SMS’i gelirgelmez, herkes telefonlarına sarılıyor ve Status’lerini güncelliyorlar. (@kanteen, @teneffüs, yiyor, içiyor, küçük abdestimle iştigal oluyorum...) Güncelledikleri Status'e olur da inanmayanlar çıkabilir diye bazıları bulundukların anı ifade eden fotolarını da koyuyorlar.

Tüm okul birden, kantine kulak kesiliyor. Kantinden gelen haykırışlar, böğüren gırtlakların katma değerli desteği ile adeta arşa ulaşıyor. Yine bir Facebook vakası. Neslihan’ın erkek arkadaşı Neşet yine başka bir kız tarafından uygunsuz bir kadrajda taglenmiş. Neşet hala öğrenemedin taglenecek malzemeyi facebook ortamına sızdırmamanın inceliklerini.
Zil çaldı, hoca sınav sonuçlarını açıklayacak... Hoca, öğrenci listesinde nickname sırasına göre herkesin notunu öğrencilerin MSNlerine mesaj olarak gönderiyor. Kapak olsun diye mesaja bir de öpücük konduruyor.

Bakalım bekleyelim, göreceğiz, sene sonunda her öğrencinin page rankini, alexa rankini.
İlköğretim öğrencileri OHAA ÇüŞŞŞ OHAAA denilebilecek parkuru çoktaaan tamamlamışlar bile.
Ne diyelim? Bekleyelim. Görelim.