14 Ocak 2008 Pazartesi

Facebook neden başarılı?


Facebook, hem dünya çapında hem de ülkemizde en populer sosyal ağ sitesi olma özelliğini koruyor. Facebook'un bu başarısının altında yatan en önemli tetikleyici etmenlerinden biri: "Yeni arkadaş bulmaktan ziyade, arkadaşını bul!" felsefesini etkin bir şekilde hayata geçirmesidir.

Evet arkadaşımı buldum! Yıllaaar olmuş görmeyeli... Üzerinden ne badireler geçmiş, ne sevinçler yaşamışım ne kamyonlar devrilmiş, arkadaşım bi haber...

Kullanıcılar TOM (Tatmin Olmayan Müşteri ) formatında oldukları için bu "Arkadaşını bul!" fenomeninden yavaş yavaş sıkılmaya başladılar.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg kullanıcıların bu tarz bir eğiliminin olacağını öngördüğünden Facebook'u diğer sosyal ağ paylaşım sitelerinden farklı kılan ve bağlayıcılığını arttıran özelliğini 24 Mayıs 2007 de lanse etti.

Mayıs 2007 de Mark Zuckerberg Facebook API'sini lanse etti. Neydi bu API? Ne işe yarardı? Facebook API'si, programcılara Facebook üzerinde uygulama geliştirme imkanı sunuyordu.

Ve Facebook çoklu programlanabilen bir bilgisayar halini aldı. İşin guruları bu durumu Desktop'tan Webtop'a geçiş olarak yorumluyorlar.

Gelecek trendlerinin en önemlilerinden birinin Web 2.0 teknolojilerinin offline yazılımların, uygulamaların tahtını sarstığı olduğunu ifade edebiliriz.

İşte Facebook, bu eğilimi iyi okuduğu ve kişilerin sitedeki bağımlılığı arttırmak için sınırsız inovasyondan faydalanmakadına API'sini açtığı, kitlesel birlikteliğin, toplumsal imecenin gücüne inandığı için bugün bu kadar başarılı...

Yüce Zerey | y=f(yuce)

www.yucezerey.com